KELLER Nieuwsbrief

Communicatie wordt steeds belangrijker. Zowel tussen producten als tussen mensen. Met onze nieuwsbrief ontvang je iedere twee maanden kort en krachtig KELLER nieuws.

Als het echt diep moet kunnen

Sensor en duikuitrustingKeller staat zijn mannetje

De toepassingen van druksensoren zijn divers, zoveel weet de lezer waarschijnlijk wel. Vandaag laten we er een zien die we niet iedere dag voorbij zien komen: dieptemetingen voor offshore-gebruik. Tarka-systems is een klant die zich specifiek op die markt richt en Keller sensoren gebruikt. Hoe? Lees maar mee.

 

Tarka-systems houdt zich bezig met het monitoren van allerhande maritieme projecten, “van sensor tot visualisatie,” zoals ze zelf zeggen. Een van hun producten is het Moss-dieptesysteem. MOSS staat voor Marine Operating Survey System. Moss-Depth is een draagbaar apparaat om de exacte diepte te bepalen tijdens een marine-, duik- of civiel onderwaterproject. Met realtime dieptewaarden, of het nu vanaf de waterlijn is of vanaf een referentieniveau - zoals NAP.

MeetkofferRobuuste vormgeving
Om de soms extreme omstandigheden van dergelijke toepassingen het hoofd te kunnen bieden is de meetkoffer van het Moss-systeem ingebouwd in een robuuste behuizing met speciaal ontwikkelde connectoren. Ook voor de gebruiker kunnen de omstandigheden uitdagend zijn. Daarom zijn de bedieningsschermen logisch en gebruiksvriendelijk opgebouwd. De bediening is intuïtief, eenvoudig én snel.

Om een bijzonder nauwkeurige dieptemeting te verkrijgen worden er maar liefst drie afzonderlijke druksensoren gebruikt:

 • Sensor om de atmosfeer te meten.
 • Sensor net onder de waterlijn.
 • Sensor om de diepte van het object te meten.

De atmosferische sensor is geïntegreerd in de meetkoffer. De waterliniesensor wordt net onder de waterlijn geplaatst met een vaste afstand tot het (NAP) referentieniveau. De dieptesensor gaat naar beneden met een duiker en wordt op het te meten object geplaatst. Deze kan met een aparte kabel op een haspel worden aangesloten, of - als er een vrije positie op de navelstrengkabel is - op de navelstrengkabel van de duiker worden aangesloten.

Om de juiste diepte te berekenen wordt de dichtheid van het water ingevoerd. Het verschil tussen zout en zoet water is aanzienlijk.

Alle gegevens worden in de meetkoffer verzameld, berekend en gepresenteerd. Ze kunnen worden opgeslagen op een usbstick en zo gemakkelijk worden overgedragen of ingelezen in een extern systeem.

Voordelen
Even op een rijtje wat dat de gebruiker oplevert:

 • Digitale meting door middel van een druksensor in plaats van visuele waarneming van de loodlijn.
 • Als er geen duikers beschikbaar zijn kan de sensor worden aangesloten op de hoofdkabel.
 • Gemakkelijk aan te brengen, direct vanaf de oppervlakte, duikcontainer of projectbus.
 • Directe weergave van de metingen op het scherm van het Moss-systeem.
 • Metingen worden opgeslagen op een usbstick voor validatie of rapportages.
 • Draagbaar systeem met geïntegreerde batterijvoeding.
 • Klantspecifieke software mogelijk.
 • Druksensor kan worden aangesloten op navelstrengkabel van duiker.
 • Optioneel : Knoppenbediening voor handmatige acties

Vroeger.... ... en nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Tarka-systems

Tarka-systems is een innovatief bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van klantspecifieke meet- en monitoringtools en (draagbare) data-acquisitiesystemen (hardware en software). De integratie van meerdere gegevensbronnen en datatypen in één hoofdcomputer voor logging en presentatie is de basis van alle ontwikkelingen.

Nieuwsbriefarchief